2019 Öğretmenler Günü 25 Kasım tarihinde okulumuzda coşkuyla kutlandı.
ÖĞRETMENLER GÜNÜ NASIL BELİRLENMİŞTİR?
Dünyadaki ülkelerin birçoğu öğretmenlere verdiği değeri göstermek için bazı günlerde özel etkinlikler organize ederler.
‘Öğretmenler Günü’ dünyanın birçok yerinde farklı tarihlerde kutlanır, hatta bazı ülkelerde resmi tatil ilan edilen bir gün olmuştur. 1994 yılından beri çoğu ülkede ‘Öğretmenler Günü’ UNESCO tavsiyesiyle 5 Ekim’de kutlamaya başlamıştır.
UNESCO’nun 5 Ekim tarihini önemsemesinin nedeni ise; 1966 yılında Fransa’nın Paris şehrinde yapılan ‘Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı’ sonucunda UNESCO temsilcileri ile ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ni oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümü olmasından dolayıdır.
Bazı ülkeler de tarihi ve kültürel dönüm noktalarına göre öğretmenler günü için başka özel tarihleri belirlemiştir. Örneğin, 12 Arap ülkesinde ‘Öğretmenler Günü’ (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) 28 Şubat, İran’da 2 Mayıs ve Türkiye’de 24 Kasım’da kutlanır.
TÜRKİYE ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NÜ NEDEN 24 KASIM’DA KUTLUYOR?
Peki Türkiye Öğretmenler Günü’nü neden 24 Kasım’da kutluyor? 24 Kasım tarihinin ülkemiz için önemi ne?
‘Öğretmenler Günü’ ülkemizde 1981 yılından beri 24 Kasım’da kutlanır. ‘Öğretmenler Günü’nün Türkiye’de 24 Kasım’da kutlanmasının nedeni; Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği’ni kabul ettiği gündür.
Bakanlar Kurulu’nın Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ unvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiştir ve bu unvanın, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi’nin yayımlanması ile resmileşmiştir.
Bizler de geleceğimize ışık tutan öğretmenlerimize bu özel günde bir kez daha teşekkür edip, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenlere verdiği değeri gösteren 10 sözle sizi baş başa bırakıyoruz…
1. Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır.
2. Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bu günkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.
3. Öğretmenler!… Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.
4. Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır…
5. Öğretmenler! Erkek ve kız çocuklarımızın, aynı suretle bütün tahsil derecelerindeki talim ve terbiyelerinin pratik olması mühimdir.
6. Memleket evlâdı, her öğrenim aşamasında ekonomik hayatta verimli, etkili ve başarılı olacak surette donatılmalıdır.
7. Cumhuriyet sizden ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesiller ister.
8. Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.
9. Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.
10. En mesut olanlar, hizmetlerinin bütün nesillerce meçhul kalmasını tercih edecek karakterde bulunanlardır.